Regulament Concurs

Regulamentul oficial
al
Festivalului-concurs CONSTELAȚII ROCK 2024

 

A. Informaţii generale

În weekend-urile 17-18 și 24-25 mai, se va desfășura, Festivalul-concurs CONSTELAȚII ROCK 2024 la Râmnicu Vâlcea. Aceasta va fi a doua ediție organizată de Asociația CONSTELAȚII ROCK în parteneriat cu Municipiul Râmnicu Vâlcea

Primul weekend (17-18 mai) este dedicat genurilor rock mai melodioase, care cuprind întreaga paletă de sunete de la clasic rock, blues-rock, până la indie-alternative, etc.

Al doilea weekend (24-25 mai) este dedicat genurilor rock mai dure, heavy metal, thrash metal, modern metal, industrial, extreme metal, black metal, etc. 

Primele clasate în fiecare din cele două etape ale Festivalului-concurs CONSTELAȚII ROCK se vor întoarce la Arenele „Traian” din Râmnicu Vâlcea în 6-7-8 septembrie 2024, ca vedete în cadrul Galei CONSTELAȚII ROCK 2024.

B. Etapele competiției
CONSTELAȚII ROCK este o competiție desfășurată în patru etape:

(1) Etapa înscrieri (decembrie 2023 - februarie 2024)

(2) Etapa preselecției (martie-aprilie 2024)
(3) Etapele-concurs CONSTELAȚII ROCK (la Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea, în 17-18 mai - Etapa Rock - și 24-25 mai - Etapa Metal)
(4) Gala CONSTELAȚII ROCK (la Arenele „Traian” din Râmnicu Vâlcea, în 6-7-8 septembrie)

 

1. Etapa înscrieri (1 decembrie 2023 - 29 februarie 2024): în această perioadă de timp formațiile se pot înscrie la una din etapele de concurs, în funcție de genul abordat.

2. Etapa preselecției (1 martie-5 aprilie 2024)
Un juriu alcătuit din 10 membri, câte 5 membri pentru fiecare etapă de concurs, care vor fi stabiliți în avans, aleg/selectează formațiile finaliste, dintre cele care s-au înscris în Concurs folosind platforma CONSTELAȚII ROCK.

În total, după deliberare, vor fi 32 de formații invitate să participe la etapele-concurs CONSTELAȚII ROCK (17-18 mai și 24-25 mai), câte 16 formații pe etapă, respectiv câte 8 formații pe seară, evoluând într-o ordine aleatorie, stabilită prin tragere la sorți.

3.  Etapele-concurs CONSTELAȚII ROCK, desfășurate în perioadele 17-18 mai și 24-25 mai, la Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea:

După Etapa ROCK (17-18 mai) juriul va desemna următorii câștigătorii, care vor primi premii astfel:
                           Formația ocupantă a Locului I - 20.000 lei;
                           Formația ocupantă a Locului II - 12.000 lei;
                           Formația ocupantă a Locului III - 5.000 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun chitarist - 2.500 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun vocal - 2.500 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun baterist - 2.500 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun basist - 2.500 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun clapar - 2.500 lei.

Se mai pot acorda premii speciale de către parteneri sau sponsori ai Festivalului.

După Etapa METAL (24-25 mai) juriul va desemna următorii câștigătorii, care vor primi premii astfel:
                           Formația ocupantă a Locului I - 20.000 lei;
                           Formația ocupantă a Locului II - 12.000 lei;
                           Formația ocupantă a Locului III - 5.000 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun chitarist - 2.500 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun vocal - 2.500 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun baterist - 2.500 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun basist - 2.500 lei;
                           Artistul desemnat cel mai bun clapar - 2.500 lei.

Se mai pot acorda premii speciale de către parteneri sau sponsori ai Festivalului.

Publicul are posibilitatea să aleagă o formație căreia i se va acorda Premiul de Popularitate.

Sumele de bani acordate ca premii sunt sume brute și vor fi supuse dispozițiilor Codului fiscal și ale altor dispoziții legale în materia contabilă și financiar-fiscală.


4. Gala CONSTELAȚII ROCK (6-7-8 septembrie) la Arenele „Traian”
Formațiile câștigătoare ale etapelor ROCK și METAL vor performa în cadrul Galei CONSTELAȚII ROCK, alături de formații consacrate.


Echipamente și Efecte

1. În etapele-concurs ale Festivalului, toate formațiile trebuie să folosească același echipament de amplificare (backline), același set de tobe și trebuie să fie asistate de același sunetist angajat pentru întreaga etapă a competiției. Artiștilor li se pun la dispoziție amplificatoare pentru tobe, chitară bas și chitară solo, microfoane, monitoare si echipamentele backline necesare.
2. Membrii trupei vor folosi instrumentele lor personale (cum ar fi chitara, chitara bas și keyboards/pian), precum și pedale de efecte, etc. 
3. Asigurăm setul de tobe (bază). Bateriștii își vor aduce propria lor pedală de tobă mare, cinele, premier și bețe.

Timpul și conduita pe scenă

1. Ordinea în care se cântă în concurs este determinată de o tragere la sorți. Trupele cu baterist stângaci vor cânta sau primele sau ultimele în program, pentru a păstra timpii de schimbare dintre formații la un nivel minim.
2. Trupele vor prezenta câte piese doresc în cadrul celor 20 minute de recital. Timpul total de recital pentru fiecare formație nu va depăși 20 de minute. Piesele pot fi instrumentale sau vocal-instrumentale; piesele pot fi interpretate în orice limbă cunoscută sau inventată.
3. Se permite cel mult o preluare (un cover song). Fiecare formație participantă trebuie să promoveze și să se evidențieze pe scenă prin muzica sa originală.
4. Toate trupele trebuie să cânte Live (pe viu, în direct, cu instrumente muzicale). 
5. Trupele care depășesc timpul alocat de recital pot fi restricționate de sunetist prin efectul Fading (se scade volumul din mixer, până la tăcere) sau pot fi penalizate la punctajul final.
6. Trupele care nu sunt prezente la momentul intrării în scenă pot fi descalificate. Dacă o formație nu se află sau nu ajunge la scenă în timpul alocat prin program pentru probele de sunet și recital la etapa-concurs, organizatorii vor face tot posibilul pentru a găsi un alt loc în program pentru recital în aceeași seară. Totuși, în cazul în care acest lucru nu este posibil, formația va fi descalificată.
 

Înscrierea

Formularul de înscriere pentru competiția CONSTELAȚII ROCK din 2024 se află aici: www.constelatiirock.ro
Termenul limita pentru înscriere: 29 februarie 2024

Fiecare formație va completa următoarele câmpuri în formularul de înscriere:
- denumirea formației;
- anul înființării;
- genul muzical abordat;
- etapa la care dorește să participe;
- numărul membrilor;
- date de contact (adresă e-mail, număr de telefon, link-uri către platforme de promovare din social media);
- între minim 2 și maxim 5 fotografii ale formației;
- link către o platformă unde se poate viziona o prestație live a formației, nu mai scurtă de 3 minute;
- un scurt istoric al formației, în limita a 200 de caractere.

Formațiile trebuie însă mai întâi să-și completeze profilul pe site-ul CONSTELAȚII ROCK: www.constelatiirock.ro

Numărul maxim de formații participante per weekend este de 16 (16 etapa ROCK respectiv 8/seară; 16 etapa METAL, respectiv 8/seară).

Probele de sunet
Toate formațiile vor realiza o probă de sunet - pentru a verifica echipamentul. Proba de sunet va avea o durata de maxim 20 de minute per formație, având loc în ziua în care formația participă și în concurs și va fi stabilită anticipat, de comun acord, cu organizatorii.

Inginerul de sunet
Trupele participante la concurs au dreptul la propriul inginer de sunet, dar acesta va avea doar rol de consiliere a sunetistului asigurat de organizatori.

Victoria bazată pe Votul juriului 
În 2024 organizatorii vor desemna câte 5 personalități respectate din industria muzicală în Juriu pentru fiecare dintre cele două etape ale concursului.

Fiecare membru al juriului va acorda un punctaj de la 1 la 16 pentru fiecare formație în parte. Punctajele vor fi cumulate. Formațiile clasate pe primele locuri, în fiecare etapă, vor fi invitate în Gala CONSTELAȚII ROCK 2024.
 
Formațiile de pe Locul 2 (și apoi 3) vor participa în Gală în cazul în care câștigătoarea de pe Locul 1 nu poate participa din cauze de forță majoră.

Va exista un observator/coordonator al Juriului, pentru ambele etape, fără drept de vot, desemnat de Asociația CONSTELAȚII ROCK.

Votul publicului
Publicul are posibilitatea să aleagă o formație căreia i se va acorda Premiul de Popularitate.  

Alte cheltuieli
Organizatorii vor asigura o sumă forfetară de 1.000 lei net pentru fiecare din formațiile calificate în etapele Concursului CONSTELAȚII ROCK 2024. Organizatorii nu vor suporta cheltuielile de cazare, masă/catering și/sau transport.

Documentele pentru înscriere
Pe lângă formularul de înscriere online, prin care se confirmă participarea formației la preselecția pentru etapele de concurs ale Festivalului CONSTELAȚII ROCK 2024, un document de participare va fi semnat la fața locului (prezentul Regulament reprezentând anexa la acesta), sub forma unui contract de recital, pentru fiecare etapă de concurs, inclusiv pentru formațiile care vor participa la Gala CONSTELAȚII ROCK 2024 din 6-7-8 septembrie.

Anterior etapei la care participa, membrii formațiilor selectate în urma preselecției vor transmite pe e-mail:
- copii scanate (în format .jpg) ale cărților de identitate, precum și datele de contact ale Managerului sau Inginerului de sunet (sau orice altă persoană prezentă în etapa de concurs, ce nu face parte din componența formației).
- rider-ul tehnic al formației trimis.

Înregistrarea audio-video a recitalurilor
Formațiile participante la etapele Concursului CONSTELAȚII ROCK 2024 și în Gală sunt de acord ca Asociația Constelații Rock să înregistreze recitalurile integral în format audio și video. Se va realiza câte un interviu de grup cu fiecare formație, anterior probei de sunet. Înregistrările audio-video pot fi folosite fără restricție și fără recompensă (acordată artiștilor înscriși în competiție sau oricărei/oricăror persoane care are/au drepturi de proprietate intelectuală și/sau de imagine asupra formației, versurilor, muzicii și altor asemenea) pentru promovarea ulterioară a Festivalului CONSTELAȚII ROCK 2024 de către Asociația CONSTELAȚII ROCK sau de entități partenere. Formațiile participante sau componenții acestora, ori alte persoane care au drepturi de proprietate intelectuală și/sau de imagine asupra formației, versurilor, muzicii și altor asemenea nu vor putea să se opună activităților de promovarea realizate de Asociația CONSTELAȚII ROCK în orice mod consideră aceasta, cu excepția unor acțiuni contrare legii sau bunelor moravuri.

Programul complet și evenimentele competiției vor fi publicate pe:
- website-ul organizatorului: Asociația CONSTELAȚII ROCK (www.constelatiirock.ro);
- platforme de socializare unde Asociația CONSTELAȚII ROCK are conturi.

Contact
Pentru orice alte întrebări, adresați-vă deschis:
- e-mail: festival@constelatiirock.ro
- telefon: 0761312655